رئیس دیوان عدالت اداری گفت که کارشناسان دادگستری به پول، وعده و وعیدها توجه نکرده و تنها برای رضای خدا کار کنند.
حجهالاسلام والمسلمین محمدجعفر منتظری در مراسم روز کارشناس که توسط کانون کارشناسان رسمی دادگستری تهران، عصر امروز (سهشنبه) در سالن اجلاس سران کشورهای اسلامی برگزار شد، اظهار کرد: امروز در جامعه حقوقی و قوهقضائیه یکی از پایههای تاثیرگذار در امر قضا، کارشناسی است.
وی با بیان اینکه در علم اصول که مقدمهای برای ورود به فقه است قواعدی داریم گفت: برخی از این قواعد از آیات قرآن، روایات یا سیره عقلا نشات گرفته است.
رئیس دیوان عدالت اداری با اشاره به اینکه رشته کارشناسی در معارف دین و آیات قرآن هم وجود دارد گفت: این امر نشان دهنده اهمیت و جایگاه مهم و تاثیرگذار کارشناسی است.
رئیس دیوان عدالت اداری ادامه داد: کارشناس باید متناسب با پیشرفت روز، تکنیک و دانش در هر رشتهای خود را جلو ببرد زیرا کارشناسی به معنای شناسایی کار، معرفت امور و خُبرگی است. البته برخی نیز کارشناسی را کاری تحقیقی میدانند که دادگاه و مرجع قضایی به منظور تمیز حق به عهده شخصی که دارای صلاحیت در آن رشته خاص است میگذارد و از او میخواهد اطلاعات فنی خود را در اختیار دادرس یا قاضی قرار دهد.
منتظری با بیان اینکه شغل قضا جزء عالیترین مشاغل است گفت: این شغل آن قدر مهم است که خداوند آن را از اختصاصات پیامبر و معصومین دانسته است. امروز شاهد پیشرفت علم، گسترش جوامع و ارتباطات از راههای مختلف بویژه فضای مجازی هستیم لذا امر قضا نیز باید متناسب با آن پیشرفت کرده و در همان جهت کارشناسان حرکت کنند.
وی ادامه داد: امروزه اگر قاضی و دستگاه قضا بخواهند در امر قضاوت موفق باشند، باید از وجود کارشناسان بهرهببرند زیرا جدایی از کارشناسان،دستگاه قضایی را به دستگاه لنگان تبدیل میکند.
منتظری با بیان اینکه در دیوان عدالت اداری بیشترین نوع دعاوی مطروحه از نوع حقوق عمومی است گفت: طبق آمارهای موجود، بیش از ۵۰ نوع دعاوی در دیوان عدالت اداری مطرح میشود و برای اینکه قضات بتوانند آسانتر به حقایق برسند آنها را تقسیمبندی کردیم. امکان ندارد بدون مراجعه به کارشناس بتوانیم در پروندههای پیچیده به حقیقت برسیم.
رئیس دیوان عدالت اداری افزود: در دو سالی که از قانون جدید میگذرد، حدود ۴۳۰ کارشناس جذب کردیم که از این تعداد ۴۰۰ نفر آنها در دیوان عدالت اداری کار میکنند و هر هفته حداقل ۱۰ تا ۱۵ پرونده را امضا وبه شعبه میدهند.
وی تاکید کرد: امروز قضاوت سه پایه محکم شامل قاضی، وکیل و کارشناس دارد. اگر یکی از این سه پایه نباشد، دستگاه قضایی در کار خود موفق نخواهد بود. اهمیت کارشناسی اقتضا میکند کارشناسان به لوازم کار کارشناسی توجه داشته باشند. تسلط کارشناس، جامع نگری، اطمینان و داشتن تقوا و عدالت از جمله لوازم کار کارشناسی محسوب میشود.
منتظری اضافه کرد: زمانی پروندهای را به کارشناس ارجاع دادم که کارشناسی آن دو ماه زمان میبرد و یک کارشناس دیگر هم به کمک آمد. یک مرتبه یکی از طرفهای دعوا به یکی از کارشناسان گفته بود شما در کنار دریا ویلایی دارید؟ آنچان این کارشناس غیرتمند برخورد کرد که طرف دعوا گفته بود غلط کردم. بنابراین لازم است کارشناسان اینگونه موارد را رعایت کنند و به پول، وعده و وعیدها توجه نکرده و تنها برای رضای خدا کار کنند.